logo rannet

Hoe plaats je een kozijn?

Bij Rannet vinden we het belangrijk dat er goed om wordt gegaan met uw kozijnen. Wanneer u ervoor kiest om uw kozijnen te vervangen kunt u ervoor kiezen om dit zelf te te plaatsen. Maar hoe plaats je een kozijn? Om u een handje op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld voor het plaatsen van een kozijn.

Meten

Meten is weten. Om die reden beginnen we met het meten van een kozijn. Bij het inmeten kijkt u zowel naar breedte als de hoogte van het kozijn. Belangrijk is dat hierbij altijd aan de buitenzijde van het kozijn wordt gemeten.

We komen nu aan bij de maatvoering. Hierbij meet u horizontaal op drie verschillende punten in de sparing: van metsel werk tot metselwerk. Hierbij is de kleinste maat leidend. Vervolgens haalt u 10 millimeter van de maat af.

Nadat u horizontaal hebt gemeten begint het verticaal meten. Ook dit gebeurt op drie verschillende punten, waarbij de kleinste maat leidend is. Wanneer u vanaf de raamdorpel meet, haalt u er 20 millimeter vanaf.

 

Hoe plaats je een kozijn

Kies uw kozijn

Nadat alle maten concreet op papier staan, kunt u beginnen met het kiezen van een kozijn. Het bestellen van een kozijn gaat vrij eenvoudig online. Is het mogelijk om uw eigen kozijn samen te stellen door middel van een configurator. Daarnaast is het ook mogelijk om bestaande maten online te bestellen, mocht dit aansluiten bij uw maten en wensen. Kijk daarnaast goed naar het soort kozijn dat u wilt nemen. Denk er bijvoorbeeld bij het nemen van een raamkozijn aan of u deze naar binnen of buiten wilt laten draaien.

Er zijn verschillende soorten kozijnen waaronder een houten, kunststof of aluminium kozijn. Voor het meest duurzame en sterke materiaal kiest u voor alumium kozijnen. Deze gaan erg lang mee en zijn goed bestand tegen inbrekers. Tijdens de bouw kan het voorkomen dat een alumium kozijn onverhoopt beschadigd raakt. Wij bij Rannet kunnen uw aluminum kozijnen repareren indien nodig.

Wanneer uw kozijn wordt geleverd adviseren wij om het kozijn te controleren. Kijk hierbij of de maten overeen komen.

Oude kozijn verwijderen

Als de geleverde kozijnen goed zijn, kunt u de voorbereiding treffen om het kozijn te gaan plaatsen. Zorg er hierbij voor dat uw werkruimte vrij is en u veilig aan het werk kan.

Nu kan de sloop beginnen. Start met het verwijderen van de draaiende delen waaronder de ramen en deuren. Heeft u glas? Dan verwijdert u de kitrand door deze los te snijden. Vervolgens kunt u het raam eruit halen met een zuignap. Nu kunt de tussenstijlen en dorpels verwijderen door ze op twee plekken door te zagen. Haal het tussenstuk eruit om de buitenstijlen en dorpels te slopen.

 

Hoe plaats je een kozijn

 

Nieuw kozijn plaatsen

Nu het oude kozijn is verwijderd kan het nieuwe kozijn klaar worden gemaakt voor montage. Zorg er bij het plaatsen van het kozijn voor dat deze waterpas is. Daarnaast is het van belang om de speling aan de zijkanten gelijk te verdelen, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is.

Hulp nodig bij het plaatsen van uw kozijn?

Naast dat we gespecialiseerd zijn in aluminium ramen de deuren herstellen, kunnen we ook kozijnen herstellen en plaatsen. We geven u hier graag advies voor over. Heeft u vragen? Stuur ons een berichtje of neem direct contact op via 06 – 34 13 03 84.

 

Gerelateerde blogs