logo rannet

Wat is beter? Aluminium of kunststof kozijnen?

Voordat u begint met de aanschaf van nieuwe kozijnen is het goed om te weten welk materiaal u kiest. Er zijn verschillende soorten kozijnen. Denk daarbij aan een kunststof of aluminium kozijn. Wat is beter? Aluminium of kunststof kozijnen? Om daar een beter beeld van te krijgen nemen u graag mee in de voordelen en nadelen van de verschillende soorten kozijnen.

Verschil tussen aluminium en kunststof kozijnen

We zien dat er nog regelmatig getwijfeld wordt over de keuze tussen een kunststof of aluminum kozijn. Zelf geven wij de voorkeur aan aluminium kozijnen. Dit omdat aluminium een betere kwaliteit heeft en langer meegaan. Daarnaast zijn wij specialist in aluminium ramen en deuren herstellen wanneer deze onverhoopt beschadigd raken.

Aluminium kozijnen

Zoals we al eerder aangaven hebben aluminium kozijnen een lange levensduur. Dit komt vooral door de afwerking het sterke materiaal. Aluminium kozijnen brengen de volgende voordelen met zich mee.

Isolatie

Tegenwoordig hebben aluminium kozijnen een goede isolatiewaarde. Dit zorgt ervoor dat uw verwarmingskosten niet omhoog schieten. Echter hebben kunststof kozijnen een betere isolatie. Hoe lager dit getal, des beter de isolatiewaarde. Bij aluminium kozijnen is de isolatiewaarde tot o.85 W/m²K en bij aluminium buitendeuren 1.25 W/m²K.

Onderhoud

Aluminium kozijnen hebben ten opzichte van kunststof kozijnen minder onderhoud nodig. Dit komt omdat aluminium kozijnen niet elektrostatisch zijn en dus minder snel vuil aantrekken. Wel is het goed om dit eens in de zoveel tijd schoon te maken. Wanneer uw aluminium kozijnen beschadigd zijn door bijvoorbeeld inbraak of bouwschade, kan een specialist uw aluminum kozijnen repareren.

Veiligheid

Vergeleken met houten kozijnen zijn aluminium kozijnen een stuk beter bestendig tegen inbraak. Daarnaast zijn aluminium kozijnen ook goed bestendig tegen brand.

Uitstraling

Aluminium kozijnen hebben een zeer stijlvol uiterlijk. Zo zijn er verschillende soorten stijlen die toegepast kunnen worden op aluminum kozijnen. Daarnaast hebben aluminium kozijnen een schoner uiterlijk door de gladde afwerking. Bij kunsttof kozijnen is dat vaak wat ruwer.

Duurzaam

Aluminum kozijnen gaan lang mee door het sterke materiaal. Daarnaast is het materiaal erg milieuvriendelijk gezien het herbruikbaar is.

Kunststof kozijnen

Isolatie

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen ligt gemiddeld tussen de 1 en 2 W/m²K. Dit betekent dat kunststof kozijnen een zeer goede keuze zijn voor de isolatie. Daarnaast heeft het type glas ook invloed op de isolatiewaarde.

Onderhoud

Om uw kunststof kozijnen goed te houden is het van belang om dit eens in de zoveel tijd te onderhouden. Kunsstof kozijnen zijn over het algemeen goed te onderhouden. Door het materiaal van de kunsstof kozijnen moet deze vaker worden onderhouden dan aluminium kozijnen.

Veiligheid

Ook kunstof kozijnen zijn bestendig tegen inbraak. Door het harde materiaal wordt het voor inbrekers moeilijker om schade aan te brengen. Daarnaast zorgen kunstof kozijnen ervoor dat mogelijke brand niet snel kan overslaan.

Uitstraling

Ondanks dat aluminium kozijnen een betere uitstraling hebben, kunnen kunststof kozijnen ook een moderne en klassieke uistraling hebben. Zo zijn ze in verschillende soorten verkrijgbaar.

Duurzaam

Ten opzichte van houten kozijnen zijn kunststof kozijnen zeer duurzaam. Ze gaan lang mee en zijn goed te onderhouden indien u gebruik maakt van de juiste schoonmaakmiddelen.

Wat is nu beter? Aluminium of kunststof kozijnen?

Nu we alle punten op een rijtje hebben gezet kunnen we concluderen dat de keuze voor aluminium kozijnen de beste is. Natuurlijk zijn er allerlei factoren die meewegen bij de keuze van een kunststof aluminium kozijn. Naast dat u uiteindelijk zelf de keuze maakt, adviseren wij u graag bij het maken van de juiste keuze. Heeft u meer vragen over kozijnen? Stuur ons een berichtje of neem direct contact op via 06 – 34 13 03 84.

Gerelateerde blogs